Letter of Heart

It has come to my attention that many have been offended by many of my remarks. And the yardstick to the events is not limited to one or two months or even one year, rather it should encompass a larger and wider time frame.

And I can safely say that this problem significantly arose in 2006 i.e. when I start to ‘know’ the females. Yes it sounds sad but I would be honest to you and myself, that that is the time I actually become socially connected to the other gender.


Having said that, I would be rather simplistically claiming that people who are easily offended by my remarks are mainly the females.

Yes, I always treat many as equal. Equal in the sense that I failed to acknowledge the gender difference in term of emotion, way of thinking, way of looking at things, way of taking something in etc.

And whenever a hostile situation occurs, I have always been apologetic so as to blame my past…

…which I wholeheartedly regret.

And that should no more be my way.

My way from today is to ‘grab it by the balls’. And I shall leave the interpretation to my own self๐Ÿ™‚

Again, I am sorry. It is all my fault.

Yours truly,
Akmal

p/s: I was in an all-boy residential school for 5 years

22 comments so far

  1. rashidah on

    Way to go! Self improvement is the way forward, bro! Good luck : )

    • akmalamri on

      ๐Ÿ™‚ thanks ede hehehehe

  2. azri on

    Come on la akmal. Macam ni la another man.๐Ÿ˜›

    • akmalamri on

      just another man pls…

      boh guane? bile nak tulis blog?

  3. fatin on

    sometimes,akmal can be too sweet and very nice in treating people..but sometimes,akmal can be too harsh..who akmal really is? confuse,den..

    selamat kembali ke dunia nyata,akmal..dunia di mana lelaki dan perempuan tak dapat dipisahkan dan mereka akan sentiasa berhubung antara satu sama lain setiap masa..

    Allahua’lam

    looking forward for NEW akmal amri..:)

    • akmalamri on

      sometimes,akmal can be too sweet <— this statement is rather controversial. too sweet? hahaha… apakah maksudnya?

      • fatin on

        eh..tolong baca ayat sampai habis,ok..

        “..sometimes akmal can be too harsh” yang depan tu x penting..

        tapi,setuju ngan kak sarah.. sweet la pulak post ni.. tapi post je lah,bukan akmal~~

      • akmalamri on

        i mean fatin, penggunaan ‘too sweet’ tu membawa connotation yang agak pelik.

        kenapa x guna ‘very sweet’?

        if someone is too kind, it means something else.

        did u get the other side of the coin?

      • fatin on

        baiklah..

        aku tarik balik kata2 di atas..

        penggunaan bahasa yang salah yang mungkin jadi fitnah(atau kontrovesi pula)..nauzubillah..

        harap isu ni berhenti di sini ye..maaf semua,setakat ni dulu..

        Allahua’lam

        nilah hikmah nabi suh diam kalo x de ape2 yang penting nak diberitahu,takut tersilap percaturan,tersilap cakap(dan tulis) yang membawa maksud lain pula

        Astaghfirullah

  4. Mahfuzah on

    oh..patutlaa… saya juga tertanya-tanya semasa mula-mula mengenali diri anda menyebabkan saya terfikir.. ‘sedikit kasar dalam pergaulan..’

    kak fuzah juga minta maaf ye..

    • akmalamri on

      heh. nasib baik terfikir je kan. kalu tercakap ke, haru jugak jadinya…

      basikal apa khabar? nak race?

  5. deynarashid on

    ok kelakar. aku tergelak kecil membacanya. 2006 eh. group 9 (ke 6 ntah, aku lupe) induction week. dan faci group itu ialah rushdina rashid dan the grumpy old man. tapi aku x pernah terasa plak dengan cara kau.

    mungkin selalu sangat kau laser, aku pun dah immune agaknye. heh.. maaf juge andai aku terlaser. tapi kau tak kisah kot kan.

    selamat maju jaya.

    • akmalamri on

      oh ye. aku baru teringat ko jadi fasi masa induction sekali dengan aku. patutlah masa WOW rasa macam ‘deja vu’ je bila satu grup dengan ko. heh. maaf le x ingat.

      btw, 2007, bukan 2006. 2006 aku budak hingusan lagi kat kolej. baru masuk. februari 2006. induction 2 hari je. huhu.

      apa2 pun, aku x ingat kita group mana. yang aku ingat, kita satu group dengan rodhi rejab, yang kena tipu dengan aku. hehe

  6. sekadar pemerhati on

    salam ziarah..

    alhamdulillah dah sedar rupanya =)
    takpe, step by step, inshaAllah, you will the better person..

    ni nak suggest bacalah buku Men are from Mars , Women are from Venus..

    Allah cipatkan hawa dan adam dari jenis yg berlainan, tapi saling melengkapi..kenape? because they are different..
    so treat them differently..

    nabi muhammad s.a.w pernah bersabda” sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik perlakuannya terhadap wanita”

    antara pesanan nabi yang terakhir sebelum kewafatan baginda juga adalah..

    “Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia.’

    maaf, yang ni dalam konteks “isteri”, tapi sedarlah “isteri” itu seorang wanita..

    lihatlah betapa kasihnya Rasulullah s.a.w terhadap wanita..
    dan sesungguhnya sebaik-baik lelaki adalah nabi muhammad s.a.w..
    contohilah baginda =)

    wallahuallam

    p/s: walaupun akmal nampak kasar dalam percakapan, but from the bottom of his heart, sy tahu akmal punya “hati yang baik”

    • akmalamri on

      salam erma.

      terima kasih atas komen yang membina. Alhamdulillah dah baca buku Men are From Mars and Women are from Venus. Atas desakan dan keperluan apabila usia sudah menjengah tahun akhir. Hehe. Doakan ya.

      Doakan apa? Itu terpulang kepada cik Erma untuk buat ayat macam mana nanti. Jazakillahu khayr

  7. fatin on

    menarik komen dr “sekadar pemerhati”

    jom bagi akmal peluang..

    dengan segala kebaikan yang dia dah buat pada semua orang,harapnya kesalahan kecil yang dia perbuat tak kan membuatkan orang lupa jasanya yang banyak

    so,akmal,apa lagi..?cubalah yang terbaik..kami semua mendoakan agar ko bahagia jadi akmal yang baru..amin =)

    • akmalamri on

      komen sekali dah la fatin

      • akmalamri on

        oh takleh kasar. maaf.

        tapi bahagia tu lepas kahwin je. hehehe

      • fatin on

        aku komen erma punye komen lah..haisy

  8. sarah on

    Salam..

    Ni first time sarah baca blog akmal.Somehow rasa macam sweet pulak post ni.Haha.Silap betul la siapa2 yang nak terasa dengan akmal sebab akmal is just being akmal:)Mungkin saya pon dah immune hence I dont really take your words to heart anymore.Teringat satu kata2 dari satu movie yang tanak disebutkan nama, “meminta maaf takkan menyebabkan kt nampak rendah, tapi menunjukkan kita mempunyai hati yang besar…” sarah pon mintak maaf juga akmal:)

    orang yang kecewa sebab dah masak tapi akmal xdatang datang

    sarah

    • akmalamri on

      salam.

      laaa…. punya la lama blog ni wujud, baru hari ni first time? ni mesti dapat galakan daripada seseorang ni. heh.

      btw, masih contact lagi ke abg afrika yang senyum tu? hahaha… itulah bahayanya senyuman terlalu manis, semanis ayam paprik.

      maaf le x datang, rasanya dah bagitahu on the phone yang kitorang memang xleh datang. yang masak lebih jugak tu, xleh komplen la kan? tapi takpe, kitorang sempat jugak merasa ayam paprik air tangan orang SMK Kg Jawa, bekas g****s SCBN. oops!

      selamat

  9. sarah on

    weh mana ada galakan sape2.sarah ternampak dkt mana ntah link ni.tiba2 gedik nak click.surprise surprise surprise ada post menarik yang macam lahir dari hati.hence terasa nak komen:P

    blergh dont you dare mentioning it ever again!scary lah.dah lama tak kena, sekali kena baru ingat rasa takut.eh mana ada senyum manis2, abg tu yg mata buta:P

    oh termanis sangat ke ayam paprik tu?sorry la.tetamu2 tu lidah kelantan kot..tak tahan pedas.next time kalau masak utk kita2 je, akan buat pedas sikit:)

    p.s: org masak nasi sampai lebih 2pot tak terusik 2hari sbb akmal dgn faiz tak dtg.mmg emo terpaksa makan nasi hari2.haih


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: