Undi Parti vs Undi Calon

Salam

Ini satu isu yang agak evergreen. Dah lama aku dengar. Dah lama aku baca. Tapi masih ramai juga yang masih berbincang tentang isu ini.

Sempena Pilihanraya Umum UK yang akan berlangsung lusa, dalam kehangatan parti-parti berkempen, aku ingin menyatakan pandangan aku dalam isu ini. Dalam pilihanraya, kita sepatutnya Undi Calon atau Undi Parti?

Undi Calon

Peribadi calon akan dijadikan ukuran pertama semasa membuat pilihan. Untuk memudahkan cerita, apa kata kita anggap (baca: assume) semua calon yang kita ingin bincangkan hampir sama sahaja peribadinya. Dengan kata lain, kita malarkan peribadi dan perwatakan calon.

Adakah peribadi calon suatu yang penting?

Read more »

Advertisements

Percayalah korang…

Salam

Aku malas sungguh nak tulis. Tapi aku rasa perlu tulis. Maka aku tulis.

Hari ini aku dapat beberapa SMS yang mengatakan Daily Express ingin mengharamkan hijab di UK, jadi untuk mengelakkannya, sila text DXNO ke 30888.

Sekali baca, aku dah timbul was-was. Sebabnya?

1. Kenapa nak buat polisi perlu melalui SMS? Negara apa ni buat polisi ikut undian SMS? Gila ke apa pemerintah dia?

2. Siapa Daily Express? Bunyi macam suratkhabar tapi aku tak pernah nampak pun kat mana-mana. Kalau tabloid The Sun atau News of The World, walaupun sampah tapi orang tetap kenal. Ni Daily Express. Harian Metro lagilah aku kenal.

3. Mampu ke Daily Express nak haramkan hijab? Wah, setahu aku Labour Party yang memerintah UK sekarang. Ke aku silap negara eh? Eh. Ke Daily Express tu nama lain bagi Labour Party? :p

4. Kalaulah nak kata Daily Express tak mampu haramkan hijab, tapi mampu melobi. Hello!! Baca balik no 2

Maka aku pun pergilah membuat kajian di beberapa website seperti Google dan Daily Express sendiri. Berikut ialah hasil kajian ringkas:

************************************************************

http://www.express.co.uk/posts/view/109563/Ban-the-Burkha-here-in-Britain

Alamak! Apasal pelik? Berita ni nak KEMPEN (bukannya nak terus jalankan) pengharaman Burkha di UK. Hello, tau x beza Burkha dengan Hijab? Kalau tak tau, pi google. Jangan kufur nikmat, google dah ada, sila la tanya dia puas2.

Lagi satu, berita ni tahun 2009. Kita sekarang ni 2009 kan? Oh, betul la. Eh, alamak! Tahun ni 2010 la… Ala, apesal aku xperasan ni??

**************************************************************

Lepas tu aku baca kat sini, lagi best.

http://forums.islamicawakening.com/f18/daily-express-ban-hijab-britain-26174/index2.html

Aku quote satu maklumat daripada seorang user:

“All scam to get peoples phone numbers. Who ever sent text their number will be stored and used later on. If you have sent the text be ready to receive a call in few days asking for money for charity or may be someone selling hijabs or something like that.
These numbers are sold to advertisement companys in short.
Only valid petitions are run by gov’t for example No. 10 etc.”

*******************************************************************

HAHAHAHAHAHAHAHA…. Sesungguhnya aku sangat seronok lepas baca pendapat ini.

Lepas ni, korang yang dah SMS kat no tu tadi, bersedia la ye. Kita tengok la, hijab yang kena ban ke, korang yang nak tukar nombor.

Zass!

Being Critical

“We need people with critical mind to run the society”

“Leaders need to be critical”

These are a few common statements about the quality of being critical. But do we really know what we mean by ‘being critical’?

Is it by being able to criticise?
Or is it the ability to speak convincingly in public?
Or rather, it is the ability to counter any argument?

What is being critical?

Is it in the talking, or is it in the questioning?
Read more »

Tahniah iLuvislam – Usrah

Assalaamualaikum wbt.

Entri kali ini dikhususkan untuk mengucapkan jutaan tahniah kepada krew iLuvislam yang telah pun berjaya mengadakan usrah buat kali ke-2.

Masha-Allah, setelah hampir 4 tahun ditubuhkan, iLuvislam sudah mampu untuk meluaskan lagi misi dakwahnya dengan memulakan usrah sesama krew.

Walaupun usrah diadakan di alam maya iaitu menggunakan Paltalk sahaja dengan 2 orang naqib yang super hebat iaitu Ust Syed Abdul Kadir Aljoofre dan akh Yussamir, saya percaya usrah tersebut telah dapat memberi kesan kepada semua krew yang hadir.

Semoga usaha kalian terus diberkati dan diterima sebagai amalan di sisi-Nya.

Wallahu’alam.

p/s: Entah makhluk mana yang menyebarkan khabar angin yang aku bawak usrah iLuvislam kat sini. Sedangkan krew pun baru 2 kali usrah, itu pun online, inikan aku yang langsung tak ada autoriti. Takkanlah aku nak belakangkan Management Team iLuvislam dengan bawak usrah sendiri. Semoga Allah memberi petunjuk kepada mulut-mulut yang bercakap tanpa berfikir tu.

Rukhsah dan Kita

“Mal, aku nak datang Warwick Malaysia Night. Ko ambik aku nanti eh. Thanks btw!”

“Ada apa kat Warwick nanti? Takkan datang tengok Malaysia Night je. Bawakla aku jalan-jalan gak.”

Dialog-dialog di atas semakin biasa kedengaran seminggu dua ni. Alhamdulillah, ramai yang akan datang ke bandar Coventry weekend ni, walaupun tiada tempat yang menarik untuk dilawati.

Namun, ada satu perkara yang mungkin kita selalu terlepas pandang, tapi kita selalu buat, iaitu berkenaan rukhsah solat.
Read more »

Justifiable?

Assalamualaikum.

Dear readers, whoever you are.

As usual, I am sorry for a long silence. I guess an avid reader of my blog would have understood me by now. A blog post is really not something to look forward to.

It sparks me to write because I came across a thought that I find worth sharing.

Can we justify everything we do in a day?

We wake up early for Fajr prayer; can we justify the action?
When we go to class; can we justify it?
We eat two plates of rice for lunch; is it justifiable?

Or…
Read more »

English Lesson #1 – Really

I have been quite quiet these past few days. Really, I have nothing to write that can be written in less than 10 minutes.

Hence, I am starting a new section in my blog, which is, as you can obviously guess, a series of English Lessons. And the good thing is, it will be my section when I feel lazy to think too much of any issue.

Today, we will begin with the use of the word ‘really’.

1. I am sad
2. I am really sad

What is the difference, in term of meaning, between the above two sentences?

I guess, it is pretty obvious. Now let’s move on.

2. I am really sad
3. I really am sad

Ok, how different are they now?
Read more »

Bank A, B, dan Anda

Di sebuah kampung, ada sebuah bank. Namanya Bank A.

Bank A menawarkan banyak produk kewangan yang menarik, namun tidak ada satu pun yang Islamik. Semuanya konvensional. Walaupun Bank A menamakan akaunnya sebagai Akaun Muslim, tapi pengurusan akaun itu tidak islamik, ataupun tidak mematuhi Syariah. Malahan, untuk menarik orang Islam memilih Bank A, mereka menawarkan diskaun 5% kepada orang Islam bagi caj perkhidmatan dan juga kadar faedah bagi pinjaman. Pengiklanan yang mereka lakukan juga begitu hebat.

Bank A juga sangat efisien dalam melayan pelanggan di samping pengurusan yang cekap. Orang kampung memang yakin dengan kebolehan Bank A mengurus.

Di seberang jalan, ada sebuah lagi bank. Bank B namanya.

Read more »

Letter of Heart

It has come to my attention that many have been offended by many of my remarks. And the yardstick to the events is not limited to one or two months or even one year, rather it should encompass a larger and wider time frame.

And I can safely say that this problem significantly arose in 2006 i.e. when I start to ‘know’ the females. Yes it sounds sad but I would be honest to you and myself, that that is the time I actually become socially connected to the other gender.

Read more »

My Vows

During this turbulent period of academic time, I made vows to myself regarding this blog.

I promised that I will:

1. Cover my Umra experience;
2. Cover my countless trips; and
3. Put more photos

Regards,
Akmal